İl Koordinasyon Kurulu, Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında bir kez daha toplandı. Bartın Valiliğinde yapılan 2018 yılının üçüncü toplantısında 2018 yılı 2.dönem yatırım izleme raporları değerlendirildi. Valilikte düzenlenen toplantıya Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere, bölge müdürleri, daire amirleri, kaymakamlar ve belediye başkanları katıldı. Toplantı öncesi 17 Nisan 2018 2.İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında alınan 2 kararla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Bartın Merkez Kayacık Deresinde yapılan prefabrik menfez imalatı çalışması ve Kirazlıköprü Barajı su toplama havzasında oluşan çevre kirliliği ile ilgili koordinasyon sağlanması yönünde alınan kararların sonuçları anlatıldı.
Prefabrik menfez imalatının önündeki engeller kaldırıldı
Bartın Merkez Kayacık Deresinde yapılan prefabrik menfez imalatının devam edebilmesi için DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce Bartın Belediyesi, Bartın Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Karayolları 15.Bölge Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanarak yerinde inceleme ve tespitler yapılmasını ve sorunun çözümü için ilgili kurumlarca çalışma başlatılması kararlaştırılmıştı. Nisan ayında yapılan toplantıda alınan karar doğrultusunda Bartın Belediyesi tarafından eski A.Ç. borular iptal edilerek, firmanın rahat çalışması sağlandı. Su borularını yenileyen Belediye, çalışmaların önündeki engeli kaldırdı. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ise koordinasyonda alınan karar doğrultusunda menfez imalatının yapılmasına engel olan enerji nakil hatlarıyla ilgili çalışmalara başlayarak, prefabrik menfez imalatı çalışmalarının aksamamasını sağladı.
Baraj sahasının temizlenmesi istenmişti
Yine Kirazlıköprü Barajı su toplama havzasında oluşan çevre kirliliği ile ilgili de Kirazlıköprü Barajının tamamlanmasıyla beraber su tutulan alanlarda ve kamulaştırılması yapılan baraj su depolama alanında kalan boş bina, elektrik direkleri, ağaç kalıntıları gibi materyaller baraj sahasında çevre ve görüntü kirliliği oluşturmakta, barajın yoğun yağış aldığı dönemlerde ise suların yükselmesi ile bu görüntüler vatandaşlarımız ve medya tarafından farklı yorumlanarak sel altında kaldığı algısı yaratmaktadır. Bu algıların ortadan kaldırılması ve görüntü kirliliğinin önlenebilmesi için kamulaştırılması yapılan alanlarda bu tür yapı ve materyallerin DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce temizlenmesi kararlaştırılmıştı. Alınan bu karar gereği DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatıldı. Konuyla ilgili Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da; “Kirazlıköprü Barajı su toplama havzasında oluşan çevre kirliliği göl alanında bulunan yapılar görüntü kirliliğinin önüne geçilebilmesi için peyderpey bölge müdürlüğümüzce kaldırılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Gerçekleştirilen yatırım projelerini değerlendirdi
17 Nisan 2018 2.İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında alınan 2 kararla ilgili yapılan bilgilendirmenin ardından ilimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapan Vali Nusret Dirim, şu ifadeleri kullandı; “Bu toplantıda 2018 yılı programının uygulanması, yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu, yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirmesi yapılacak 2019 yılı yatırım teklifleri ve öneriler değerlendirilecektir. Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum.
479 projenin 47’si tamam
İlimizde 2018 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde çalışması yapılan yatırım projelerinin sayısı 479’dur. Bu projelerin toplam bedeli 7 milyar 91 milyon 955 bin TL olup tahsis edilen ödenek miktarları ise 534 milyon 728 bin TL’dir. Bu ödeneklerden 293 milyon 480 bin TL harcama yapılarak yüzde 54,88’lik bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 479 projeden 47’si tamamlandı. 169 projede faaliyetler halen devam etmekte ve 90 proje ihale aşamasındadır.
Belediyeler 6 milyon 477 bin TL harcadı
2018 yılında bu projelerin dışında belediyelerimiz tarafından 24 milyon 600 bin TL bedelli 35 proje yürütüldü. Ve 6 milyon 477 bin TL harcama yapıldı.
Ulaştırma ilk sırada
İlimizdeki yatırımları 6 aylık dönemde harcama miktarlarına göre sektörel olarak değerlendirdiğimizde 155,8 milyon ile ilk sırada ulaştırma sektörü yer almakta sonrasında 65,8 milyon ile tarım-orman, 29,4 milyon ile eğitim, 24,4 milyon ile enerji ve 13,5 milyon ile diğer kamu hizmetleri sektörü gelmektedir.
2019 yatırım teklifleri de değerlendirildi
Bu toplantıda ayrıca kurumlarımızın 2019 yılı yatırım teklifleri değerlendirilerek Valilik görüşleri oluşturulacaktır. Toplantı sonrasında yatırım teklifleri Valilik görüşü ile beraber sorumlu kuruluş tarafından ilgili bakanlığa iletilmek üzere kendi merkez teşkilatlarına bildirilecektir. Yatırımcı kurum ve kuruşlarımızın temsilciliklerinden öncelikle bölge müdürlüklerimize söz vererek ilimiz yatırım projelerini sorun ve çözüm önerilini ayrıntılı inceleyeceğiz. Kurumlarımıza yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve bundan sonra yapacakları çalışmalarda başarılarılar diliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.