"Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'" ile "Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı"nda, Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da kurulması planlanan termik santral ve ek projelerinin gerçekleştirilmesi için yapılan değişikliğe itiraz süresi dün mesai saati bitimiyle sona erdi. Bartın Platformu tarafından toplanan 12 bin dilekçe platform üyelerini tarafından Bartın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dilekçe teslimi öncesi platform adına değerlendirmelerde bulunan Bartın Platformu üyesi Erdoğan Atmış: “Amasra’mıza termik santral yapılmak isteniyor. Bartın ili yapılmak istenen bu santrale karşı yıllardır direniyor. Tarihiyle ve doğasıyla miras olan Amasra’nın yok olmaması için herkes mücadele veriyor. Çünkü bu termik santral geleceğimizi yok edecek. Termik santral kavşak suyunu yok edecek. Sağlığımız yok edecek. Denizimizi, balığımızı ve turizmimizi yok edecek. Devlet bu itirazları dinledi. Hiçbir şekilde firmaya çed izni verilmedi. Ama ne yazık ki Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki kendisinden önceki bakanların imzalamadığı çed raporunu imzaladı. Bildiğiniz gibi biz bunu rekor davacıyla dava ettik. Hemen ertesinde Sayın Bakan bu sefer termik santrale yer vermeyen Çevre Düzeni Planını değiştirerek, santrale izin verildi. Halkın iradesini yok sayan bir yönetim başarılı olamaz. Biz Bakanlığın verdiği bu izni iptal etmesini istiyoruz” dedi.
“Santral çevre düzeni planına konulamaz”
Atmış’ın konuşmasının ardından platform adına Avukat Oktay Yalçın değerlendirmelerde bulundu. Yalçın, konuşmasında: “Daha önce (2014 yılının haziran ayında) Amasra'ya yapılmak istenen Hema Termik Santrali ÇED askı sürecinde 10 iş günü içinde 42 bin itiraz dilekçesi verdik. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki 42 bin dilekçeye rağmen bizleri yani halkın iradesini yok sayıp, bir şirketin çıkarlarını kollayacak şekilde önce ÇED olumlu kararı verdi, sonra da yine hemşehrisi termikçi şirketin çıkarlarını kollayacak şekilde Çevre Düzeni planlarını termik santrale yer verecek şekilde değiştirdi ve itirazları almak için kararı askıya çıkardı. Bartın Platformu olarak sayın bakanın vermiş olduğu bu karara askı sürecinde itiraz etmek için irtibat masaları kurduk. Vatandaşlarımızın itiraz dilekçelerini topladık. Gönüllü arkadaşlarımız soğuk havaya rağmen Bartın ve Amasra'da kurduğumuz irtibat masalarında bıkmadan, usanmadan Bartın-Amasra halkının geleceğini karartacak hukuksuz şekilde yapılan değişikliği vatandaşlarımıza anlattılar. Bu süreçte vatandaşlarımızın OHAL sürecinden ve ülkedeki demokratik hakların son zamanlarda kısıtlanmasından oldukça etkilendiklerini gördük. Vatandaşlarımızın bu süreçte dilekçe verme konusunda tereddüt yaşadıklarını tespit ettik. Verecekleri dilekçede TC kimlik numaralarının bulunması bu tereddüdü arttırdı. Buna rağmen bu kısa süre içinde dilekçe toplayarak, ülkemizde Çevre Düzeni Planları'na itiraz sürecinde toplanan en fazla sayıda itiraz dilekçesini toplama başarısını gösterdik. Tıpkı Hema Termik Santrali ÇED Raporuna karşı toplanan 42 bin dilekçe ve yine Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararının iptali için açılan 2019 davacı sayısına sahip iptal davası gibi bu rekorların gururu Bartın-Amasra halkına aittir” şeklinde ifade etti.
“Bakan ve bürokratlar gidici halk kalıcıdır”
Santral için hiçbir önlemin alınmadığını belirten Yalçın: “Çevre Düzeni Planı'nda Tarlaağzı ve Gömü köylerini daha önce turizm, balıkçılık ve ormancılık alanı olarak ayrılmıştı. Şimdi ise Karadeniz kıyısında bulunan yaklaşık
“Daha önce kabul edilmemişti”
Yalçın, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakan ve bakanlık bürokratları; 29 Kasım 2010 tarihinde Bartın ve Amasra Termik santralleri için Ankara'da yapılan ÇED Kapsam ve Format verme toplantısında; 31.03.2010 tarihinde bakanlığa sunulan "Plan Araştırma Raporu"na göre termik santral projesi için alternatif olarak sunulan Gömü-Kızçıkan mevkii ve Çapak Koyu Mevkii'nin, 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Plam'nda bölge için öngörülen kimliğe aykırı bulunduğu için şirketten diğer alternatifler olan Delikliburun ve Filyos üzerinde çalışma yapması istediklerini unutmuş mudur? Yine Hema Termik Santrali ÇED sürecinde 30 Eylül 2013 tarihinde yapılan 1. İnceleme Değerlendirme Toplantısı'nda "Plan Araştırma Raporu"na dayanan nedenlerle 1/100 bin ölçekli Hema Entegre Termik Santrali ÇED süreci durdurulmuştur. O günden bugüne kadar coğrafyada herhangi bir değişiklik olmadığına göre "Plan Araştırma Raporu"ndaki bu hususlar aynen dikkate alınarak alandaki turizm, balıkçılık, orman, tarım ve köy yerleşimleri dışındaki kullanımlara yer verilmemelidir. Yine Aynı şekilde 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı askı sürecinde 10.06.2009 tarihinde Hattat Holding tarafından Bakanlığınıza yapılan "1/100 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Bartın ili-Amasra İlçesi- Tarlaağzı mevkiinde ayrılan turizm alanının, bu alanda amasra termik santrali yapılmasının planlandığı gerekçesiyle kaldırılması, bölgenin de turistik bölgeden çıkarılması" talebi Bakanlığınız tarafından "uygun bulunmamıştır." Sayın bakan; termik santral ÇED süreçlerinde ve 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda daha önce verilmiş kararları yok sayamazsınız. Planda yapacağınız bu değişikliğin hiçbir hukuki karşılığı olmadığı gibi, bu planı Amasra'da termik santral yapılacak şekilde değiştirenler hukuki sorumluluk altına girecektir. Bartın-Amasra halkı bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacaktır. Sayın Özhaseki, gelin yaptığınız bu yanlıştan dönün ve Çevre Düzeni planlarında yapmış olduğunuz değişiklikleri iptal ederek Bartın-Amasra halkını memnun edin. Aksi halde Fatih Sultan Mehmet'in mirası Amasra'yı yok etmenin vebalini ödeyemezsiniz.”
“Zehir solumak istemiyoruz”
Son olarak konuşma yapan Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin ise: “Yarın bir gün torunlarımız bize kızacak. Neden bunu buraya yaptırdınız? Diyecekler. Bizim bölgemize has bir kavşak suyumuz var. Damak tadımız. İnanın Hema’nın yapacağı santralin külleri kavşak suyumuzun üzerinde. Mahkemeye verdik. Vazgeçin bundan dedik. Hatadan dönmelerini söyledik. Biz kavşak suyu üzerinde santral istemiyoruz. Zehir solumak istemiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.