Bartın Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından ambalaj atıklarının toplanması ile ilgili Bartın Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisinde çalışmalar 2022 yılında da yoğun bir şekilde devam etti. 27.12.2017 tarih ve 30.283 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ çerçevesinde Bartın Belediyesi tarafından ambalaj atıklar toplanarak, geri dönüşüme gönderildi. Çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşüme ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla ambalaj atıkları(kağıt, karton, cam, plastik ve metal) ile atık pilleri ve atık yağları toplayan ekipler, 2022 yılında 1.458 ton atığı geri dönüşüme göndererek çevre kirliliğini önledi.
Atıklar Tesiste Ayrıştırtılıyor
Kent merkezinin belli noktalarında okullarda ve sitelerde toplamda 140 adet geri dönüşüm konteyneri, okul ve resmi kurumlarda toplamda 2000 adet iç mekan kutusu bulunuyor. İşyeri ve marketlere geri dönüşüm kafesleri dağıtılarak, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sağlanıyor. Bu biriktirme noktalarındaki ambalaj atıklarını bir plan çerçevesinde araçlarla toplayıp, Gürgenpınarı’nda Kumtarla mevkiinde ki 8761,85m2 yüzölçümlü alan üzerinde, 1800 m2 kapalı alan içerisinde Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ne naklederek ayrıştırma işlemi gerçekleştiriliyor. Yapılan işlemler sonucunda 2022 yılında 1.400 ton ambalaj atık, 18 ton atık yağ ve 40 kg da atık pil geri dönüşüme gönderilerek ekonomiye kazandırıldı.
40 Kg Atık Pil Geri Dönüşüme Gönderildi
Ambalaj atıklarının yanı sıra atık pillerle ilgili de çalışma yapılıyor. Bu kapsamda 50 adet atık pil kutusu ilköğretim ve lise dengi okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıldı. Bartın Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadı İşletmesi(TAP) arasında atık pillerin toplanması, bertaraf ve geri dönüşümü sağlanması amacıyla yapılan protokol kapsamında biriken atık piller muhafaza edilerek, TAP’a teslim ediliyor. 2022 yılında toplam 40 kg atık pil geri dönüşüme gönderildi.
Tıbbı Atıklar Lisanslı Firma Tarafından Toplanıyor
İlimizde oluşan tıbbi atıklar da Mahalli İdareler Birliği tarafından organize edilip toplatılıyor. 25.01.2017 tarih ve 29959 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Tıbbı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’’ gereğince sözleşme yapılmış ve tıbbı atıklar bu sözleşme çerçevesinde lisanslı firma tarafından toplanıyor.
“Çevrecilik Milliyetçiliktir”
Göreve geldiği günden buyana “Çevrecilik Milliyetçiliktir” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; “İsrafın önlenmesi, atıkları geri kazanarak ekonomiye katkı sağlanması, doğaya atılan atıkların önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması için Belediye olarak mücadele ediyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Bartın bırakmak için gecemizi gündüzümüze kattık. Ne gerekiyorsa yapmaya çalıştık. Bartın Belediyesi olarak atıkları ayrıştırarak topladık ve geri dönüşüme kazandırdık. Bu kapsamda da 2022 yılında 1.458 ton atığı geri dönüşüme kazandırdık. Bu konuda bize destek olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
TAP İle Protokol Yapıldı
Atık pillerin de geri dönüşüme kazandırıldığını belirten Başkan Akın, şu ifadeleri kullandı; “Ambalaj atıklarının yanı sıra atık pillerle ilgili çok önemli çalışma yapıyoruz. Bartın Belediyesi olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadı İşletmesi(TAP) arasında atık pillerin toplanması, bertaraf ve geri dönüşümü sağlanması amacıyla protokol yaptık. Belediye sınırları içerisinde atık haldeki pillerin çevreyi kirletmeyecek şekilde, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi için evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması, bertarafı ve geri dönüşümün yapılması amacıyla imzaladığımız bu protokolü Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği, 5393 sayılı Belediye Kanunun ve 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında hazırladık.
“Geri Dönüşüme Destek Olan Tüm Vatandaşlarımıza Teşekkür Ediyorum”
Hepimiz biliyoruz ki civa, kurşun, çinko, lityum, kobalt gibi maddeler ve çeşitli kimyasallardan üretilen tüm pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları var. Bu pillerin gelişi güzel çöplere atılması, çevre ve canlı sağlığı açısından büyük tehlikeler meydana getiriyor. Yaptığımız bu protokol çerçevesinde atık pillerin evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması, bertarafı ve geri dönüşümünün yapılmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda da 50 adet atık pil kutusunu ilköğretim ve lise dengi okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttık. Biriken atık pilleri muhafaza ederek, TAP’a teslim ediyoruz. 2022 yılında 40 kg atık pili geri dönüşüme gönderdik. Daha yaşanabilir bir Türkiye daha yaşanabilir bir Bartın için geri dönüşüme destek olan tüm vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.